Kako izaći na kraj sa strahom od početka?

Ovo je tekst pun nelogičnih rečenica nad kojima čovek treba malo da zastane i da se zamisli. Ali to je i njihov cilj: da ne zaboli jako kada slučajno udarite glavom o zid na samom početku.- 

Ako ste nekada pokretali novi posao i plasirali bilo koji proizvod ili uslugu od nule, onda znate šta znači strah od neuspeha i nepoznatog.

U jednom trenutku pravite planove, postavljate ciljeve i zadovoljno završavate zadatke. Međutim, ubrzo naletite na prepreku, udarite glavom o zid i vratite se pet koraka. 

Iskreno, upravo prolazim kroz takvu fazu. Dok su svi oko mene sigurni da se približavam cilju o kome već godinama pričam, meni se čini da sam u začaranom krugu strahova.
Izašli su na površinu i stavili me na ringišpil.
Svaki krug je novo pitanje: da li će moj plan uspeti? Da li sam odabrala pravu ciljnu grupu? Šta ako sam u svemu pogrešila? Koliko mi vremena treba da ispravim grešku?

Vrti mi se u glavi! 

Sreća u nesreći je što sam imala priliku da pričam sa ljudima koji su bili u ovakvim situacijama. To su klijenti za koje sam radila prethodnih godina. Nisam razumela njihovu nervozu i nesigrunost, jer sam bila posmatrač. Bila sam u ulozi onih koji sada veruju u mene. Ali svaki skok izgleda drugačije iz ugla onog koji gleda i onog koji skače. 

Strah i otpor koji se javljaju kada se pokreće novi posao ili projekat veoma su česti. 

Kako ih savladati i ublažiti?

Evo, pokušaću da sada pomognem sebi, a nadam se da će ovaj tekst biti koristan svima koji se slično osećaju.

Sve što radite, bolje je od savršenog. 

Šta ovaj apsurd znači? Kako nešto može biti bolje od savršenog? Može, ako promenite ugao gledanja. 

Savršeno ne postoji. Nema potrebe da se trudite da budete najbolji i pre nego što počnete nešto da radite. Za početak – počnite. I ovo nije pleonazam. Važno je da radite, da se trudite, da priča teče. A dok se to dešava, učićete i trudićete se da budete bolji. Usmeravaćete posao prema potrebama ciljne grupe. 

Iskustvo je najdragocenija stvar na putu do poslovnog uspeha. Zaboravite savršenstvo – vreme je da jurite nedostatke sopstvenog truda i da ih ispravljate. 

Početak nije kraj. 

Da li je i ovo apsurd ili nespretna rečenica? Nije. I ovo je sasvim logično u poslu. 

Često sam imala utisak da moji klijenti misle da je sa prvim objavljivanjem sadržaja ili sa objavljivanjem sajta njihovim mukama došao kraj. 

Na primer, ako mesecima pipremamo materijal za promociju na društvenim mrežama i blogu i konačno kliknemo Publish – to nije kraj. Ovo je samo lansiranje. Putovanje tek sledi. Pod putovanjem podrazumevam konstantan rad na sadržaju, ispitivanje publike, merenje rezultata, menjanje koncepta i plana, ako ima potrebe. 

I kada prođe neki test period, nije strašno priznati grešku, promeniti nešto veliko, prilagoditi se potražnjii. Jer, kao što sam napisala, savršenstvo je za posmatrače. Rad i trud su za prave igrače. 

Vi niste posao. 

Sa ovim se lično još uvek borim. Ulažem sebe u sve što radim i teško mi je da posao odvojim od sopstvenog bića. Međutim, radim na tome da se malo distanciram. To ne znači da mi kvalitet i znanje više neće biti na prvom mestu. Želim da izgubim taj osećaj davanja sebe kroz sve što radim. To savetujem i vama. 

Ako se ljudima ne svidi na prvi pogled ono što radite, to ne znači da im se niste svideli vi. Firma, proizvod ili usluga koju nudite samo su trenutno aktuelni i podložni su promeni. Ta promena je u vašim rukama. 

Tokom radnog veka pokrenućete možda 100 projekata ili usluga. Neki će propasti, neki će se održati. Vi ste osoba koja sve konce drži u svojim rukama i menja ono što radi. Niste samo jedan projekat. 

 

Olakšajte put do cilja. 

Da se vratim onom savršenstvu sa početka teksta – perfekcionizam je gubljenje vremena. Život je toliko dragocen, da nema potrebe da se zamarate time da li je logo mogao mogao da bude drugačiji, da li konkurencija ima nekoliko lajkova ili klikova više, koliki je danas reach i zašto nije dobar kao juče?

Lakše će biti ako se ne zamarate i ako se malo (ali samo malo) prepustite inerciji. Možda se desi nešto neočekivano! Eksperimentišite, igrajte se, dozvolite sebi uživanje u onome što radite. Ljudi prepoznaju takvu energiju i istom merom je vrate. Probajte – biće vam lakše i lepše! 

 

Sve je vežba. 

Kada pokrećete novi posao, potrudite se da gledate na to kao na vežbu. Znam, teško je, a posebno ako ste uložili novac i vreme. Ali biće pobeda i poraza, uspona i padova, dobrih i loših dana. Ako sve posmatrate kao sticanje iskustva i istraživanje, loši trenuci neće vam teško pasti. Napredovaćete kroz rad, a ne kroz nerviranje i visoke zahteve. 

 

Strah i nesigurnost koje sada osećate samo su jedna prepreka na putu do cilja. I to do prvog cilja – jer biće ih više, zar ne?

Ako ih i dalje osećate, evo malih trikova kako možete da ih savladate. Priznajem, svakog dana primenjujem skoro sve:

 

  • Izaberite dve ili tri stvari koje možete da naučite kako biste bili bolji u onome što radite. I nađite način da ih zaista naučite. 
  • Svakog jutra ili večeri zapišite nekoliko zadataka koji će vam pomoći da stignete do cilja. Zatim zaista i završite te zadatke. Mogu da budu mali i laki, ali dovoljni da vas održe na putu kojim ste krenuli. 
  • Pišite kako se osećate iz dana u dan. Videćete, ovo je veoma važno. 
  • Otvorite oči za budućnost. Svakog dana zamišljate sebe na cilju. Na taj način ćete držati pravac i odolevati nepogodama.

Srećno svima koji kreću od startne linije! Vidimo se na cilju! 

 

Piše: Milena