Blokada je izgovor. Ćuti, piši i ne gubi vreme

Pre nekoliko godina, sticajem dobrih i loših okolnosti i vođena svojim izborom, počela sam da se bavim pisanjem tesktova za internet i kreiranjem sadržaja.   Inače, ovo u velikoj meri i jeste u opisu zanimanja filologa, ali o tim detaljima će biti reči u nekom drugom tekstu.

Pronašla sam zadovoljstvo u ovom poslu.  

Volim da istražujem mogućnosti komunikacije na internetu, da često učim i pratim razvoj novih tehnologija.

Međutim, povremeno sam bila nezadovoljna svojom produktivnošću. Znala sam da u nečemu grešim i da su mi potrebni saveti, mišljenja i kritike.

Upisala sam kurs kopirajtinga kod Slavoljuba Stankovića, upoznala njega i neke dobre ljude, svašta o sebi naučila i dobila korisne odgovore o pisanju kao zanatu.

Kad se samo setim koliko sam vremena izgubila u izgovorima da nemam dovoljno inspiracije za pisanje nekog jednostavnog teksta!

I koliko puta sam taj posao odložila pa sutradan dobila više obaveza, shvatam da sam sebe već dovoljno kaznila. Bila sam spremna da ispravim te greške.  

Kurs kopirajtinga trajao je skoro tri meseca i sada shvatam da su se tokom tog perioda desile neke važne promene. U stvari, desilo se baš ono što sam želela – počela sam da pišem češće i brže.

Imala sam mnogo privatnih i poslovnih obaveza. Malo sam spavala, mnogo radila, izlazila iz kuće u 8h i vraćala se kasno. Pisala sam mnogo i o raznim temama koje nisam mogla da biram, sve su bile u opisu posla. U Krojačevoj školi svakog dana imala sam zadatak da napišem nešto, nakon radnog vremena često pišem za klijente, a domaći zadaci koje nam je davao Slavoljub bili su prilično zahtevni i radila sam ih uglavnom od 7 do 9h ujutru, jer to je bio jedini termin koji sam mogla da izdvojim.

Dakle, nisam više mislila o tome koliko je sati, da li sam popila kafu i kakvo je vreme napolju.

 

 

Pisala sam i kada sam mislila da više ne mogu!

Nisam čak imala vremena ni da se žalim, jer bih izgubila energiju i kncentraciju. Uostalom, to je bio moj izbor i mogla sam da od nečega odustanem, ali znala sam da se to neće desiti, jer sam videla rezultate svog rada.

Ovo je bilo dovoljno da stvorim dobru kondiciju u pisanju i shvatim da sve u životu zavisi od vežbe i želje da savladavamo prepreke.  

Kada vidimo rezultate, motivacija je jača i mogućnost da odustanemo postaje sve manja.

Prost primer je fizička aktivnost. Ako neko redovno vežba tri meseca, rezultati će doći brzo i biće zapaženi na prvi pogled. Tako se stvara dobra navika i zaboravljaju svi izgovori zbog kojih se nije odlazilo na treninge.

Šta je sa izgovorima tokom pisanja?

Objašnjeno mi je i slažem se sa tim da takozvanu blokadu u pisanju imamo kada mislimo da ćemo napisati nešto izvanredno što niko do tada nije. Kada mislimo da ćemo prevazići sebe u jednoj rečenici i ostaviti ceo svet bez daha.

To se desiti neće.

Zato onaj ko želi da se bavi pisanjem, a sada pre svega mislim na kopirajting, treba to da radi i kada mu se čini da nije u stanju. Kao što nekada jedva nateramo sebe da stavimo patike u torbu i odemo na trening pa posle trećeg skoka shvatimo da je to bila prava odluka, tako ćemo i nakon treće ili pete rečenice shvatiti da pišemo nešto što ima smisla.

Veoma korisna knjiga za sve koji žele da se bave pisanjem je Pisanje kratke priče Andreja Blatnika, koji u poglavlju Pisao bih, ali ne mogu početi kaže da će pisanje biti lakše kada se oslobodimo svojih očekivanja i samo počnemo da pišemo. Zato ne treba gubiti vreme na izgovore i odlaganja.

Da se razumemo, ni jedan kopirajter nije mašina pa ne treba očekivati da na klik napiše ono što klijent traži. Zaista postoje trenuci kada je nemoguće razmišljati i pisati. Tako je u svakom kreativnom poslu. Kad shvatiš da ti nešto ne ide, prošetaj, pročitaj nešto, gledaj film, provedi vreme sa prijateljima pa se vrati i nastavi da pišeš.

Međutim, veoma je važno napraviti razliku između trenutka prave blokade, koja je sigurno izazvana i nekim spoljašnjim faktorima i trenutka kada mislimo da će pola sveta pasti u nesvest kada pročita tekst koji pišemo. To se sujeta malo igra, a možemo je savladati upornim radom. Ali o sujeti i sličnim demonima, u nekom narednom tekstu.

Piše: Milena