Kako izgleda jedan moj običan radni dan

Konačno sam se odvažila da redovno pišem tekstove na svom sajtu, jer ne želim više da budem frizer sa lošom frizurom i fitnes instrukor sa viškom kilograma. Drugim rečima: ako mogu da radim za druge i njih motivišem da kreiraju i razvijaju svoj online saržaj, mogu i sebi da budem dobra. 

U ovom tesktu želim da opišem jedan svoj običan radni dan, jer ću na taj način konkretnije objasniti čime se bavim i šta sve mogu da uradim za klijente. 

U principu, mnogima ništa ne znači kada kažem “kopirajting, kreiranje sadržaja, kampanje, online promocija”. Ali ako objasnim kako funkcionišem, verujem da ćemo razmeniti iskustva, savete i predloge za saradnju.

Dakle, ovde neće biti reči o majčinstvu, kuvanju, sređivanju kuće i svim propratnim aktivnostima u životu jedne obične žene. Pišem o radnom danu, a on počinje u 8.45h, kada ćerka ode u vrtić i završava se otprilike u 15.30h.

Skuvam kafu i napravim TO DO listu u kojoj obično malo preteram i precenim sebe pa sam na kraju ljuta kada shvatim da nekoliko stavki nisam završila. Ali trudim se da to promenim pa sebi na početku dana dam manje zadataka, završim ih pre kraja radnog vremena i onda odradim nešto što bi bilo “za sutra”.

Proverim mejlove, mada već znam šta je stiglo, pošto ih imam na telefonu. Ako je nešto hitno – odgovorim. 

Proverim Facebook i Instagram kampanje koje radim za klijente.

Prodaja u toku noći može biti iznenađujuće dobra ili razočaravajuća. Zavisi od mnogo faktora, ali moj posao je da nešto menjam, prolagođavam i analiziram šta je prošlo dobro, a šta može i bolje. 

Evidentiram račune i pošaljem neke, ukoliko ima potrebe. Komuniciram sa knjigovođom, ako i za to ima razloga. Realno, ovaj deo posla mi je najteži, jer samo oduvek “bežala” od knjigovodstva i finansija, a sada silom prilika to radim. Ali sve može da se nauči i nekako savlada, tako da i ovaj deo posla više nije strašan.

Napravim objave za klijente.

Kreiranje sadržaja za društvene mreže svela sam na minimum. Trenutno imam mali broj klijenata za koje to radim, a tu je i moj sajt uzkafu.rs za koji plasiram sadržaj. Trudim se da klijentima ponudim varijantu da radimo zajedno na osmišljavanju i kreiranju njihovog online nastupa da bi kasnije oni samostalno radili. Uglavnom je ova ideja do sada bila uspešna. Pokazalo se da više znači sat konsultacija i predlog kako može nešto da se uradi i zbog čega baš tako. Zaista sam zadovoljna kada vidim i saznam da profili mojih klijenata rastu i ostvaruju konverzije. 

Nekada odvojim čitav radni dan da sa klijentima radim isključivo na sadržaju ili da kreiram objave za naredni period, tako da sam za određeno vreme mirna po tom pitanju. Međutim, uvek tu ima posla, jer pratim analitiku, rezultate, komunikaciju. Nema kraja ovom poslu. Sve zavisi od granica koje sam postavila i od moje organizacije. 

Kada završim sve propratne zadatke koji ne zahtevaju mnogo vremena, prelazim na pisanje.

Nekome prija da odmah ujutru piše i radi nešto kreativno, ali ja nisam od takvih. Zbog toga je u ovom poslu najvažnije slušati sebe i pratiti svoj način funkcionisanja. Najvažnije je pronaći idealan lični raspored i tempo rada. Posle toga je sve lakše i lepše. 

Šta pišem?

Uglavnom prvo radim za klijente i sve zavisi od njihovih zahteva. Nekome su potrebni tekstovi za sajt, nekome blog ili redovne novosti. Tematika je raznovrsna, zahteva detaljno upoznavanje i istraživanje. Najviše volim da pišem o knjigama i edukaciji, ali ne bežim od tema kao što su: uređenje doma, nekretnine, razni zanatski radovi, usluge, poslovne priče, zdravlje, lepota. Sve je to deo mog posla i sve se može opisati i napisati prema zahtevima klijenta i tržišta. 

Često pišem za svoj sajt uzkafu.rs. Pored tekstova koje sama biram i kreiram, tu su i likbuilding tekstovi, a o njima ću posebno pisati. Za sada je dovoljno da znate da je i ovo jedan od načina zarade i izvora mojih prihoda. 

Od ostalih svojih zadataka tokom radnog vremena izdvojila bih ažuriranje sajtova za klijente po potrebi i prema zahtevima, konsultacije sa ljudima koji žele da zarađuju od pisanja ili da unaprede pisanje za svoje profile na društvenim mrežama. Tu je i mentorski rad uglavnom sa zaposlenima iz malih firmi koji su zaduženi za razvoj sadržaja na blogovima i društvenim mrežama. Zajedno pravimo kreiramo, razgovaramo i razvijamo ideje. 

Da rezimiramo, šta sve stane u jedan moj običan radni dan:

  • prodajne kampanje;
  • računovodsveni poslovi;
  • kreiranje objava za društvene mreže;
  • pisanje tekstova za sajtove, blogove, šopove;
  • pisanje tekstova za sajt uzkafu.rs;
  • konsultacije, mentorski rad. 

Često iskrsne sastanak ili još neki posao koji obavim pa nastavim sa svakodnevnim zadacima. 

Da, jasno je – mnogo je ovo posla od 8.45 do 15.30h za jednu osobu i nema vremena za pauzu niti za kafu sa kolegom (čak ni za kafu sa mužem koji radi u susednoj sobi). Ali završim pre 16h, onda pokupim ćerku iz vrtića i imamo više vremena za igru. 

Privilegija je i što jedan deo posla mogu da završim uveče, kada ona zaspi, pod uslovom da nisam mnogo umorna. Na taj način sebi obezbedim malo slobodnog vremena za naredni dan pa mogu da prošetam ako je lepo vreme, da nešto kupim, pročitam ili pišem za svoj blog, kao što to radim sada. 

Sve ima prednosti i nedostatke. Važno je odrediti priroritete, shvatiti svoje želje i pronaći smisao u radu i rezultatima. 

Da li biste se bavili poslom koji je sličan mom?

Piše: Milena