Zašto sam odlučila da redovno pišem dnevne izveštaje – sebi?

Verovatno mnogi od vas na kraju svakog radnog dana napišu dnevni izveštaj u kome je u kratkim crtama navedeno sve što ste uradili. Ukoliko postoje dodatna objašnjena i napomene o nečemu, dodate i to, da ne biste zaboravili ili da bi kolege razumele detalje, ako ne budete u prilici da im objasnite.
Potvrđujem da je ovo izuzetno korisna navika, jer sam je redovno praktikovala tokom rada u firmi, čak i kada mi niko nije tražio. Dešavalo se da nekada iz različitih razloga ne pošaljem izveštaj za određeni dan, ali iskoristim prvu sledeću priliku da napravim rezime tog dana, podsetim se šta sam uradila i zbog čega. Dani bez dnevnih izveštaja delovali su mi nejasno i nedovršeno. Uvek mi se činilo da nešto nisam uradila i da je možda trebalo da ostanem duže na poslu. Priznajem, bila sam i ostala totalna štreberka kada su poslovni zadaci u pitanju.

Šta se desilo kada sam počela da radim samostalno?

Drugim rečima: Šta se desilo kada sam samoj sebi postala direktor? Da li i dalje šaljem dnevne izveštaje? Verovali ili ne – da! U stvari, u jednom trenutku sam se opustila, mislila sam da sve držim pod kontrolom i da sam uvek svesna onoga što sam uradila. Međutim, vremenom su stvari počele da izmiču kontroli. Što je više posla, sve je manje koncentracije da pamtim šta sam završila, šta nisam i da li za nešto postoji dodatno objašnjenje ili zaključak. Shvatila sam da je vreme da nešto promenim.

Dnevni izveštaji postali su moja navika

Ovo zvuči čudno na nekoliko nivoa, priznaćete. Prvo, pišem o dnevnim izveštajima kao da su nešto najbolje što mi se desilo. Drugo, oni koji sada rade u firmama pomisliće da nešto nije u redu sa mnom, jer pominjem dnevne izveštaje i volim ih, a oni se uglavnom podrazumevaju i zašto bi im neko posvetio ceo tekst?
I treći nivo čuđenja je za one koji rade samostalno i zamišljaju ženu koja svakog dana sebi na mejl šalje dnevni izveštaj po stavkama šta je sve uradila i zbog čega. Zvuči šašavo, ali dobro radi, verujte mi.

Veoma je važno napraviti presek radnog dana

Radno vreme jednog frilensera ne završava se kao klasičan radni dan. Iako klijentima i saradnicima kažemo da smo dostupni do određenog vremena u toku dana, uvek ostane još malo posla, još po koja sitnica da se završi. Međutim, vraćanje dnevnih izveštaja u svakodnevnu rutinu meni je donelo novo olakšanje. Pošto se moje radno vreme zvanično završava nešto pre 16h, trudim se da do tada uradim najveći deo posla. Obično tada napravim neki presek dana  – šta sam uradila, šta ostavljam za kasnije ili za sutra. Veoma je korisno, verujte mi.

Kako pišem izveštaje

Naravo da ne šaljem sebi mej. Nisam baš toliko zvanična i stroga. Izveštaje pišem tako što na mesečnom nivou otvorim jedan Word dokument i unosim aktivnosti po datumima. Mogu to da budu i razne druge tabele i šabloni, ali meni je Word najprijemčiviji. Beležim ono što sam uradila, nešto što nisam i posao koji zahteva dodtna objašnjenja ili mišljenje koje ću kasnije potvrditi.
Ubacujem linkove, podsetnike, komentare i sve što mi olakšava sagledavanje daljeg posla. Dok sve ovo radim, dobijam nove ideje, donosim zaključke, potvrđujem neke svoje misli. Samoj sebi sam koleginica u trenucima rekapitulacije radnog dana.

Zaključak – to je dnevni izveštaj

Vremenom sam shvatila da je ono što sebi pišem u izveštajima u stvari zaključak radnog dana. Osećaj da sam nešto završila i potvrda koju sebi dajem. Meni je to veoma važno, jer ako sebi nisam objasnila da je nešto dobro urađeno i završeno, teško da ću to na pravi način moći i drugima da stavim do znanja.
Ako mene pitate, svima bih savetovala da pišu neku vrstu dnevnog izveštaja, odnosno rezimea dana. Mogu da ga nazovu kako god žele, važno je samo da je njima jasno i da su oni sami svesni svega što su uradili u toku jednog dana. Na taj način će shvatiti koliko su vredni, koliko vrede i da li možda mogu više, ako to žele.
Zbog ove svoje navike počela sam i četvorogodišnjoj ćerki da postavljam pitanja: “Šta si sve radila danas? Šta ti se najviše dopalo, a šta najmaje? Šta želiš da radiš sutra?”
Moji dnevni izveštaji su u stvari neka vrsta zahvalnosti i želja da sutra budem bolja i pametnija.

Da li vam se dopada predlog da sebi redovno pišete dnevne izveštaje ili biste možda da im date neki drugi naziv? Probajte, videćete da je korisno.

 

Piše: Milena